Enter content here

Enter content here

Supa a la grec

 

Ingrediente:maruntaie si carne din spate , cu mai mult os, de la pui sau de la alta pasare, morcov, patrunjel, telina(cca 300 g),o ceapa de marime mijlocie, 30 g orez, o lamaie, un galbenus, 100 ml smantana sau 200 ml iaurt, patrunjel, sare.

 

Mod de preparare

Carnea , taiata in bucatele , se pune in 3 l apa rece, impreuna cu o lingurita rasa de sare, lasandu-se sa stea 15 minute deoparte, pentru a-i da ciorbei un gust mai bun,apoi se pune pe foc. Cand clocoteste, se adauga zarzavatul si ceapa, taiate in sferturi, se lasa sa fiarba la foc mic,acoperite, pana cand se inmoaie bine toate si apoi se strecoara.Se pune orezul, amestecand bine ca sa nu se lipeasca de fundul oalei si se fierbe 20 minute. In supa se adauga carnea (fara zarzavaturi), completand pana la 2l apa, daca a scazut si se adauga o lingurita cu virf de "Vegeta", lasand sa mai fiarba cateva clocote.Se ia apoi de pe foc, se potriveste gustul cu sare si zeama de lamaie (specificul ei) si se drege cu galbenus si smantana sau iaurt.Pentru aroma, se pune patrunjel taiat marunt.

_________________________________

Gogosi grecesti

 

Ingrediente

2 cani apa, 1/2 cana unt, putina sare, o cana faina, 3 oua, ulei pentru prajit, miere, scortisoara

 

Mod de preparare

Se pune la foc apa cu untul si sarea. Cind incepe sa fiarba, se pune faina incet si se amesteca incontinu, pana se ingroasa. Se da la o parte, se lasa cateva minute sa se raceasca, dupa care se adauga ouale, unul cate unul, amestecind continu.

Intr-o tigaie se incinge uleiul si se pune cate o lingura plina din compozitie la prajit. Se prajesc uniform la temperatura normala-medie-pina se fac aurii-maronii.

Se scot, se aseaza pe platou, se pune miere deasupra si scortisoara.

Se servesc calde sau reci

_________________________________

Papoutsakia

 

Felul de mancare numit "papoutsakia" isi trage numele grecesc de la forma sub care este prezentat, deoarece arata ca niste pantofiori. Reteta provine insa din Turcia, unde se numeste "iman baildi". Povestea spune ca un prelat musulman (iman) s-a intors acasa unde bucatareasca inventase acest fel de mancare. Pentru ca mancarea era extraordinar de buna, imanul a mancat pana a lesinat. De aici si numele mancarii, care in limba turca inseamna "iman lesinat".

 

Pentru pregatirea retetei grecesti, se aleg cateva vinete drepte, medii care se taie in doua pe lungime. Bucatile de vanata se pun in apa cu sare care clocoteste si se lasa pentru 7-8 minute. Se scot si pun la scurs.

Avem nevoie de carne tocata, ideal ar fi de 1/3 oaie si 2/3 vitel, insa poate fi folosita si carnea de porc. Socotiti cam 200 de grame de carne tocata pentru fiecare vanata intreaga.

 

Carnea tocata se pune intr-o tigaie incapatoare cu 4-5 linguri de ulei de masline, in eventualitatea in care carnea este degresata. Taiati fin 3 cepe medii si adaugati-le peste carne. Puneti  marar si patrunjel tocat, un praf de cuisoare, 3-4 prafuri de scortisoara, piper negru proaspat macinat, sare, un praf de nucsoara, putina apa (aproximativ 100 ml)

Lasati sa se inabuseasca la foc mijlociu spre vioi.

Se scoate pulpa vinetelor care intre timp s-au racit si s-au scurs si se toaca.

Tocatura de viente se adauga peste carnea din tigaie.

Din vinata trebuie sa ramina gaoacea, cu vreo 2 cm de miez pe ea.

Peste sosul din tigaie se pune o lingura zdravana de pasta de rosii, dar numai dupa ce ati verificat daca ceapa este fiarta.

Se pun gaoacele de la vinete intr-o tava si se umplu cu sosul de carne, peste care se rade cascaval (optional).

Daca mai ramine sos de carne, acesta se aseaza in tava , pe linga "pantofiorii" de vanata si se completeaza cu apa si putin ulei, cat sa ajunga aproape de nivelul "pantofiorilor", fara insa a-i inunda.

Se da la cuptor, la foc mediu spre vioi, pentru aproximativ 30-40 de minute.

Pofta buna.

___________________________

Reteta greceasca de pui la capac

 

Si grecii mananca "pui la capac", insa reteta elena e diferita de cea romaneasca. Mnacarea este usor de preparat si foarte savuroasa, mai ales daca se folosesc la gatit anghinare si coriandru.

 

Ingrediente:

4 bucati mari de pui (piept)

- sare si piper dupa gust

-3 linguri de ulei de masline

-1 lingura unt

-1/2 cepa potrivita taiata pestisori fini

-3 catei de usturoi zdrobit

-1/2 ceasca vin alb sec

-1/2 kg rosii taiate cubulete (pulpa fara pielita si fara seminte)

- 1 lingura bulion

-2-3 prafuri de scortisoara

-2 prafuri de cuisoare pisate

-1 ceasca apa

-6 bucati anghinare(optional)

-1 sau 2 linguri de patrunjel proaspat (sau coriandru) maruntit

 

Mode de preparare:

Condimentam pieptul de pui cu sare si piper.

Intr-o cratita mare incalzim uleiul impreuna cu untul la foc mic. Adaugam pieptul de pui si il rumenin la foc mediu pentru aproximativ 10 minute, pana bucatile devin aurii.

Scoatem bucatile de piept de pui din din cratita si le asezam pe o farfurie, sa se raceasca.

Punem in cratita ceapa taiata pestisori si cateii de usturoi si le lasam la foc mic, pana se inmoaie si se rumenesc foarte usor. Punem inapoi bucatile de pui, adaugam jumatatea de ceasca de vin si  lasam sa fiarba pentru aproximativ  5 minute, dupa care verificam daca ceapa s-a inmuiat bine. Daca ceapa nu este fiarta, adaugam putina apa clocotita si mai lasam pentru cateva minute, dupa care  apoi adaugam rosiile taiate cubulele si bulionul.

Lasam fiertura pe foc, acoperita cu capac pentru inca aproximativ un sfert de ora. Pisam usor mirodeniile si le amestecam bine cu o ceasca de apa si le raspurnam in cratita.

Acoperim si o lasam sa fiarba pentru 45-60 minute, pana cand carnea este facuta.

Anghinarea  se adauga cand carnea este aproape fiarta.

 

Puiul la capac grecesc se orneaza cu verdeata proaspat tocata si se serveste imediat.

___________________________

Magiritsa

 

In noaptea de Inviere, cand ortodocsii se intorc de la slujba, de pe mesele grecilor din intrega lume nu lipseste supa de miel denumita „magiritsa".

Gustoasa si usor de preparat, „magiritsa" seamana la gust cu drobul romanesc de miel.

 

Ingrediente (pentru 8-9 portii):

- 1 Kilogram maruntaie de miel ( inima, plamanii, ficatul, rinichii )

- jumatate de kilogram de ceapa verde tanara

- o legatura mare de marar

- un sfert de ceasca orez

- 2 linguri de unt

- sucul de la o lamaie si jumatate, proaspat stors

- 3 oua

- sare si piper

 

Mod de preparare:

Fierbeti maruntaiele in 4 litri de apa, avand grija sa scoateti spuma care se produce la fierbere.

Adaugati sarea si lasati totul sa fiarba pentru aproximativ 45-60 de minute.

Dati oala de pe foc si scoateti maruntaiele sa se raceasca intr-un castron.

Cand s-au racit, taiati-le marunt, in cuburi cu latura de aproximativ 1,5 cm.

Strecurati apa in care au fiert maruntaiele intr-o alta oala, mai mare.

Taiati mararul si ceapa proaspata in bucatele mici si adaugati-le in zeama laolalta cu maruntaiele taiate. Lasati totul sa fiarba pentru o ora si jumatate la foc foarte mic.

Cand magiritsa noastra e aproape gata, adaugati si orezul spalat bine.

 

Intre timp pregatiti „avgolemono". Grecii isi dreg supele cu „avgolemono", care se prepara foarte simplu: se bat ouale spuma intr-un castron incapator si se adauga zeama de lamaie incet-incet. Cand orezul din supa de miel este fiert, luati 2-3 polonice de zeama si adaugati-le incet in castronul incapator in care ati pregatit „avgolemono" si amestecati bine. Repetati operatiunea de doua ori.

Rasturnati apoi continutul castronului in oala cu supa si lasati sa mai dea in clocot inca cateva minute.

Amestecati putin si este gata de servit.

______________________________

Placinta cu spanac - "Spanakopita"

 

A venit primavara si pietele sunt invadate de verdeturi. Spanacul proaspat este plin de vitamine insa pare sa nu poata fi preparat in prea multe feluri... Ar trebui sa profitati de venirea primaverii pentru a prepara o reteta gustoasa reteta greceasca: placinta cu spanac "spanakopita" cum o numesc grecii este un excelent aperitiv sau o gustare satioasa...

 

Ingrediente:

- 1/2 de kilogram spanac

- 6 cepe proaspate, taiate marunt

- jumatate de ceasca marar taiat

- o ceasca si jumate ulei de masline

- sare si piper (dupa gust)

- branza feta (tare) sau telemea de oaie

 

Branza tip „Feta" greceasca nu este cremoasa ci are consistenta telemelei de oaie maturate, nu este excesiv de sarata si nici iute.

Nu folositi la prepararea placintei cu spanac branzeturi cremoase, ci preferati telemeaua pentru ca placinta sa va reuseasca.

 

Ingrediente pentru coca:

- 1/2 kg faina

- 2 oua

- jumatate de ceasca unt

- o ceasca cu apa calda

- sare

 

Modul de preparare:

Umplutura: Curatati si spalati bine spanacul si apoi lasati-l lsa se zvinte.

Luati cepele, taiati-le marunt. Puneti ceapa tocata intr-o tigaie la foc mediu cu uleiul, pana sa se inmoaie si devine aurie - dar aveti grija sa nu se prajeasca prea tare.

Taiati spanacul in bucati (nu prea mari) adaugati-l peste ceapa. Adaugati sare si piper dupa gust.Lasati tigaia pe foc pentru aproximativ 15 minute la foc mediu, pentru ca umplutura sa ramana aproape uscata. La sfarsit adaugati mararul taiat marunt si branza feta maruntita cu furculita.

 

Pregatire foi: Puneti faina intr-un bol mare si adaugati ouale, untul, sarea si atata apa cat trebuie ca sa fie aluatul usor de manuit.

Framantati bine coca si apoi intindeti foi cat mai subtiri.

Luati o tava si puneti putin ulei in ea ca sa nu se lipeasca coca pe tava. Ungeti foile cu ulei si asezati-le una peste alta.

Repetati pina sa adaugati 3-4 foi de coca. Apoi adaugati umplutura de spanac peste foile deja puse si repetati operatiunea cu inca un nivel de 3-4 foi de coca peste umplutura de spanac.

Puneti spanakopita (placinta cu spanac) in cuptor la foc mediu pentru aproximativ 45 de minute.

Pentru pregatirea spanakopitei se pot folosi foarte bine si foile de placinta care se gasesc in comert.

_______________________________

 Eksohiko

 

"Eksohiko" este una dintre retetele cu mare priza, indiferent ca se pregateste pentru Paste sau in alta perioada a anului.

 

Pentru pregatirea acestei retete tipic grecesti aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:

1kg carne miel

1 ceasca de ulei (de masline)

4 cepe medii

3 morcovi medii

2 cartofi potriviti

200 grame mazare verde tanara (poate fi si congelata)

1 lamaie

1 ligura cu virf ce unt proaspat

1 legaturica de patrunjel verde

1 pachet de foietaj din comert  (800grame)

2 oua

Sare si piper

 

Se taie carnea de miel in bucatele mici. Punem uleiul la incins intr-o cratita. Dam in unda carnea,atat cat sa se albeasca. Adaugam ceapa taiata foarte marunt. Saram si piperam dupa gust. Miscoram flacara aragazuluisi lasam sa fiarba acoperit. Dupa aproximativ 20 de minute, stropim carnea cu sucul de lamaie proaspat stors. Se lasa sa fiarba in continuare la foc foarte mic, avand cratita acoperita.

Intr-o alta cratita se fierb legumele (morcovul si cartofii se taie in cubulete cu latura de aproximativ 1,5 cm) cu apa cat se le acopere pentru aproximativ 15 minute. Se scurg legumele de apa si se soteaza cu untul proaspat.

Amestecam legumele cu carnea si cu patrunjelul tocat.

Se unge o tava cu ulei, se aseaza alatul de foietaj, se intinde compozitia si se acopera cu o alta foaie. Se bat ouale bine si se pun peste a doua foaie pentru aspect.

Se coace la foc mediu spre mic pentru o ora si jumatate in cuptorul preincalzit bine.

Cand este gata, se lasa sa se raceasca putin, se taie bucati si se orneaza cu frunzulite de patrunjel verde, proaspat.

_______________________________

Tzatziki

 

Timp de preparare:

20 min (complexitate redusa)

Ingrediente

1/2 kg. castraveti proaspeti, 3 cutii iaurt de 500 grame, 50 gr. nuci, usturoi, marar, sare, ulei

Folositi un iaurt cat mai gras posibil. In Romania se gaseste in iaurt de bivolita (nu vom face reclama) care este potrivit.

Mod de preparare

Se scurge iaurtul in tifon. Se taie castravetii cubulete mici, se toaca nucile cu cutitul, se toaca mararul, se preseaza usturoiul. Se amesteca toate ingredientele, se adauga putin ulei si sare dupa gust.
Se serveste dupa 1 - 2 ore

_______________________________

Mousaka

 

Ingrediente

4 vinete, dovlecei (sau 5-6 cartofi mari)

in asa fel incat sa ajunga pentru 2-3 straturi

1 kg de carne de miel sau vitel

1-2  cepe tocate marunt   

2 linguri de ulei de masline

1 ½ ceasca de ulei pentru prajit

1  lingurita de sare 

1 pahar de vin

1 lingura de bulion (sau 2-3 rosii)

3-4 catei de usturoi

Branza (de preferat telemea)

Cimbru, piper, 1 foaie de dafin, busuioc.

 

Taiati vinetele (sau dovleceii) rondele si puneti-le in apa sarata aproximativ o ora. Apoi scoateti-le, scurgeti-le de apa in exces.  Daca folositi cartofi puteti sa-i fierbeti sau sa-i prajiti rondele.

Incingeti uleiul intr-o tigaie si prajiti rondelele pana se inmoaie dar nu sa se rumeneasca prea tare..Scoateti-le si asezati-le pe un prosop de hartie pentru a se absoarbi uleiul.. 

Intr-o cratita puneti ulei si prajiti ceapa pana devine aurie. Puteti adauga si un catel de usturoi. Adaugati carnea tocata si amestecati. Adaugati vinul, condimentele, bulionul (sau rosiile rase), 2-3 catei de usturoi, sare si piper dupa gust.

Cand este gata carnea asezati rondele de vinete (dovlecei sau cartofi) pe fundul unei tavi mai inalte unsa in prealabil cu ulei. Adaugati unul sau mai multe straturi de carne alternativ cu rondele. La final adaugati branza rasa si sos bechamel (optional). 

Puneti tava la cuptor pentru  25-30 de minute la180 de grade pana se rumeneste deasupra. Se serveste calda.

 

 Sosul bechamel se prepara astfel: topiti 2 lingurite de unt intr-o cratita mica, luati cratita de pe foc si adaugati 2-3 lingurite de faina si amestecati continuu cu p lingura de lemn pana se ingroasa. Cand se mai raceste, adaugati daua galbenusuri si amestecati bine. Adaugati doua cesti de lapte rece si puneti din nou cratita pe foc mic si amestecati constant pana se formeaza un sos ingrosat si omogen.