
Costumele greceşti sunt parte dintr-o bogată şi frumoasă istorie. Unele caracteristici ale costumului popular se regăsesc in Grecia antică şi în perioada bizantină. De fapt multe din elementele de îmbrăcăminte bisericească ortodoxă de azi sunt strâns legate în costumele tradiţionale greceşti şi îşi au originea în Imperiul Bizantin.
Există câteva generalităţi despre costume, stiluri şi piese componente. De exemplu costumele de pe continent diferă de costumele din insule. Mai mult, fiecare regiune îsşi are elementele sale commune, aşa cum se întâmplă şi cu muzica şi tradiţiile. Dar elementele de bază sunt aproximativ asemănătoare după cum urmează:
Costumul de femeie
Majoritatea costumelor din partea continentală au ca element principal cămaşa lungă de bumbac. Deasupra cămăşii se îmbracă o vestă fără mâneci de obicei din lână, vestă care poate fi lungă sau scurtă, albă sau neagră, uneori fiind însă confecţionată şi din catifea. Alte elemente importante al costumului feminine sunt diversele tipuri de şorţuri, brâuri şi batice largi, viu colorate sau brodate.
1) cămaşă lungă Poukamiso;
2) vestă fără mâneci Segouni;
3) şorţ Bodia;
4) brâu Zonari;
5) batic Mandili;
6) pantofi sau alt tip de încălţăminte Tsarouhia;
7) diferite bijuterii decorative pentru piept, cap sau gât.
Costumul de bărbat
Există două tipuri principale de costume care se întâlnesc pe continent. Cel mai popular (mai ales după Războiul de Independenţă din 1821) este Fustanela cu diversele ei variaţii. Alt tip de costum este un fel de pantalon umflat sau pantaloni simpli în locul fustanelei, iar în insule aceşti pantaloni nu depăşesc genunchii.
1) cămaşă Poukamiso;
2) fustă Foustanella;
3) ciorapi Kaltses;
4) ciucuri de genunchi Gonatares;
5) brâu Zonari;
6) batic de cap sau fes Fesi sau Koukos;
7) pantofi sau alt tip de încălţăminte Tsarouhia;
8) diferite century decorative sau bijuterii pentru piept.
Ca trăsătură generală, costumele simbolizează satutul, poziţia şi ocupaţia persoanelor care le poartă. De exemplu, pe Insula Skyros barbaţii ciobani poarte costume care diferă în culoare şi stil faţă de cele ale pescarilor. De fapt în multe regiuni există două-trei versiuni ale aceluiaşi costum, lucru valabil mai ales la femei. Există un costum de fiecare zi, facut materiale simple, dar există şi un costum de sărbătoare din materiale mai fine şi de obicei cu mai multe elemente decorative. La nivelul cel mai înalt de frumuseţe se află costumele de mireasă care sunt cele mai deosebit şi mai bogat decorate.
In general în satele în care viaţa este mai aspră sau mai săracă, costumele tind să fie mai simple, din materiale mai puţin prelucrate cum ar fi lâna toarsă în casă sau bumbacul. Pe de altă parte, în acele sate în care viaţa este mai bogată au costume din materiale fine cum ar fi mătasea sau lâna fin prelucrată, air bijuteriile sunt majoritatea din aur.
In multe regiuni din Grecia putem spune chiar şi vârsta sau starea civilă a unei personae doar prin costumul pe care îl poartă. De exemplu în Mantineia (Arkadia - Peloponez), o fată tânără nemăritată poartă un batic alb ca veşmânt pentru cap. Pe când o femeie măritată ceva mai în vârstă poartă un batic asemănător, dar galben strălucitor. Femeile bătrâne vor purta batice închise la culoare, verzi sau maro, iar văduvele un batic negru.
